Instal·lació «Érase una vez dos pueblos…»

La  instal·lació parla de paisatge: aborda el record i la relació de la ciutat amb la seva memòria


DADES DEL PROJECTE:

Organitza: Festival Cultura en la Calle + Ajuntament Rivas Vaciamadrid
Lloc: Rivas Vaciamadrid
Any: 2014
Coautors: Erik Herrera Iturat + Aina Bigorra

Erase una vez un pueblo és una instal·lació en el paisatge. Una instal·lació que aborda el record i la relació de la ciutat amb la seva memòria.

Rivas-Vaciamadrid és un municipi amb una marcada realitat històrica, i producte del transcurs d’aquesta mateixa història, no té una trama urbana antiga que permeti enllaçar amb el seu passat. A través d’aquesta peça escultòrica, s’estableix una relació d’identitat entre el ciutadà i la memòria.

Amb una formalització propera al land art, es proposa construir un conjunt de peces que representin de manera conceptual el concepte de poble mes iconogràfic, alhora que amb un cert reconeixement a la realitat pròpia de Rivas-Vaciamadrid. Una construcció diversa (per les seves formes) però homogènia (materialitat), oberta i íntima, profunda i alhora sense gruix, que atraurà als visitants a interactuar i traspassar al seu interior. Aquesta escenografia habitable, construïda mitjançant un únic patró comú formalitzarà el perfil d’una llar. L’imaginari personal farà la resta i convertirà cada peça en una casa, i el conjunt de peces en un poble.

Pel seu caràcter d’espai d’activació de la memòria, i pel seu caràcter sensible, es pretén que es converteixi més en un lloc de transmissió de la tradició oral. Un espai en el qual els avis puguin explicar anècdotes als seus néts, en què els adults recordin els seus viatges als pobles d’origen dels seus pares a l’estiu, en què els nens construeixin també records… o al que simplement es deixi volar la imaginació.