Tortosa Desperta el Patrimoni. 3D: Descobreix, Digitalitza, Difon,

Exposició per a les Jornades Europees de Patrimoni «Tortosa Desperta el Patrimoni. 3D: Descobreix, Digitalitza, Difon»


DADES DEL PROJECTE:

Client: Agència Catalana del Patrimoni Cultural
Lloc: Museu de Tortosa

Any: 2021
Fotografies: Antonio Bouzas i Àlex Panisello

Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) anualment, una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc al nostre país des del 1991. Les jornades estan considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.

Al 2021, la festa del patrimoni cultural és més especial que mai: se celebren 30 anys d’organització de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya. Al llarg d’aquests anys, sota l’impuls de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana, s’ha apropat la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural a la ciutadania. Centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori, han obert les portes de casa seva i han donat a conèixer el nostre passat i la nostra identitat cultural.

En el marc d’aquestes jornades, la ciutat de Tortosa ha participat en un projecte de digitalització en 3D de diversos elements del patrimoni. A l’aula didàctica del Museu de Tortosa, s’ha presentat públicament aquest projecte. En aquest espai també s’ha disposat d’informació del món del 3D i s’ha pogut participar en sessions de digitalització del patrimoni cultural. L’objectiu de l’activitat ha estat apropar el patrimoni cultural als joves, i a tota la ciutadana en general, mitjançant la fotogrametria i l’ús de les noves tecnologies.

D’aquesta manera, el projecte participatiu “Tortosa Desperta el Patrimoni. 3D: Descobreix, Digitalitza, Difon”, ha mostrat diferents elements del patrimoni tortosí en una exposició que ha utilitzat la base de la digitalització- les xarxes i estructures poligonals- com a esquelet físic per encabir les figures digitalitzades.