A CEL OBERT 2019


Direcció i comissariat de la 6a edició
del Festival d’Intervencions Efímeres A Cel Obert

Dates: 4, 5 i 6 d’octubre de 2019
Tema: Passió
Web: http://www.acelobertfestival.cat/

La 6a edició del Festival d’Intervencions Efímeres A Cel Obert pretenia, un any més, fomentar l’interès dels ciutadans i visitants envers el patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat de Tortosa. Per fer-ho, va convertir 10 espais històrics en escenaris de creacions artístiques pensades per professionals del món de l’art, l’arquitectura i el disseny.

En aquesta edició es van poder visitar 8 al nucli antic de la ciutat de Tortosa i 2 a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Jesús. De fet, és a l’EMD de Jesús on vam poder descobrir un nou espai mai abans obert al públic en general: el pati del Convent de les Carmelites Descalces.

Un any més, vam comptar amb una instal·lació que fruit de l’intercanvi d’artistes entre els municipis adherits al projecte Transefímers de la Xarxa Transversal, situada al Claustre de l’edifici de la Immaculada, Espai Immart de l’EMD de Jesús.

Al Pati del Palau Episcopal, espai que vam recuperar d’edicions anteriors, es va poder visitar l’obra Fake Nature dels artistes invitats Takk, un espai per a la producció arquitectònica centrat en el desenvolupament de projectes basats en la intersecció entre naturalesa i cultura, dirigit per Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño. El seu treball ha rebut premis i reconeixements a nivell nacional i internacional.

De nou, l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa va cedir-nos el seu pati per tal que estudiants del curs d’Arquitectura Efímera de l’Escola d’Art de la Diputació a Reus, instal·lessin una intervenció desenvolupada des de la mateixa escola.

Al Pati del Museu de Tortosa es va situar la instal·lació col·laborativa realitzada per alumnes d’educació infantil, primària, secundària i batxillerat d’11 centres educatius de les Terres de l’Ebre. Des de fa tres edicions, l’A Cel Obert dissenya i crea aquesta obra amb la intenció d’apropar l’art al públic més jove i fer-lo partícip del Festival.

La resta d’instal·lacions, van ser les 5 obres seleccionades d’entre 75 propostes rebudes durant la convocatòria del mes d’abril. El jurat encarregat de seleccionar-les estava format per la Tere Arnal, presidenta del CAATTE, en Pep Quilez, arquitecte de la junta de l’ArquinFAD, la Laia Beltran, periodista cultural del l’ARA i de la Time Out Barcelona, i la Maria Bernad, dissenyadora i cofundadora de l’A Cel Obert.

Aquestes obres les vam poder trobar al Pati del Palau Montagut, al Passatge Franquet, al Pati de la Puríssima Concepció Victòria, al Pati de Sant Jordi i Sant Domènech i al Pati de Sant Jaume i Sant Maties.

BALDAQUÍ, instal·lació Premi del Jurat 2019, realitzada per Joan Bardy i Jean Orliac

EL VACÍO, obra realitzada per François Arnawout i seleccionada pel Jurat 2019

FAKE NATURE, una obra de TAKK (Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño), arquitectes invitats per l’equip d’A Cel Obert

A CEL COBERT a la Cripta de la Reparació – ÀER, una peça de dansa contemporània de Laia Santanach que replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs i la seva música des d’una mirada actual.

INVASIÓ, instal·lació dissenyada per l’organització del festival i realitzada amb la col·laboració d’un total de 1950 alumnes del Col·legi Diocesà Sagrada Família, de l’Escola Cinta Curto, l’Escola El Temple, l’Escola de Ferreries, l’Escola la Mercè, l’Escola de Remolins, l’Escola de Sant Llàtzer, de l’Institut Cristòfol Despuig, l’Institut Dertosa, de l’Institut-Escola Daniel Mangrané i de l’Institut Les Planes. Aquesta instal·lació s’ha pogut realitzar gràcies a la col·laboració de Pots, Pintures i Decoració de Tortosa.

IMPASSIUM, instal·lació patrocinada per Òmnium Cultural de les TTEE i realitzada per Adrián Sifres. Obra premiada amb el Premi del Públic

VÉRTIGO, una obra de Guillem Bargues, Jaume Pla i Adrià S. Llorens, arquitectes invitats per l’equip d’A Cel Obert

LLENÇOLS DE PASSIÓ, instal·lació realitzada per SP25 Arquitectura (David Oliva i Elisenda Planas) i Atelier4 (Anna Juncà), invitats per la Xarxa Transversal

LA PASSIÓ, instal·lació desenvolupada a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa. Obra de Maria Sayós Bigas

BATEGANT, instal·lació patrocinada pel Campus Externs de la URV a Tortosa i guanyadora de la Menció Especial del Jurat 2019. Obra realitzada per Gisela Rovira i Aleix Salazar

CRISÀLIDE, instal·lació premiada amb el Premi dels Xiquets i realitzada per Neus Masdeu i Alexandre Franquesa